Variëren in hoogte te ontvangen pensioen

Eerst hoger en daarna lager pensioen

Je kunt de keuze maken om eerst een paar jaar een hoger ouderdomspensioen te ontvangen, en daarna een lager ouderdomspensioen. Vanaf dat tweede moment is je ouderdomspensioen lager dan het oorspronkelijk levenslange ouderdomspensioen.

Eerst lager en daarna hoger pensioen

Je kunt ook de keuze maken om eerst een paar jaar een lager ouderdomspensioen te ontvangen, en daarna een hoger ouderdomspensioen. Vanaf dat tweede moment heb je bij deze keuze een hoger ouderdomspensioen dan het oorspronkelijke levenslange ouderdomspensioen.

Bij deze uitruil mag de lagere uitkering niet minder dan 75% van de hogere uitkering bedragen. Je dient deze uitruil minstens zes maanden voor de gewenste pensioendatum aan te vragen.

Naast de bovengenoemde mogelijkheden kun je – als je ervoor kiest om eerder met pensioen te gaan – je pensioen zodanig variëren dat je vanaf de pensioendatum tot de pensioenrichtleeftijd van 68 jaar een extra pensioenuitkering ontvangt van maximaal twee maal de hoogte van de AOW-uitkering. Na je 68ste wordt je levenslange pensioen dan lager.

Let op: het variëren van de pensioenuitkering is een eenmalige keuze! Als je hier eenmaal voor gekozen hebt, kan het niet meer ongedaan worden gemaakt. Meer informatie vind je in het pensioenreglement.


Je pensioenregeling tot en met 29 juni 2023