De dekkingsgraad geldt voor de pensioenen in de oude Basis Module. Of als je al pensioen van ons krijgt uit de Basis Module of een eerdere pensioenregeling. Het geldt niet voor de Beschikbare Premieregeling op 30 juni 2023 in is gegaan.
Beleggingen
Jij en je werkgever betaalden premies voor dit pensioen. Het pensioenfonds belegt dit geld in bijvoorbeeld aandelen of obligaties. Zo groeit de pot met geld waar we nu en later de pensioenen van betalen.
Op de goede weg
Zonder beleggingen zouden de pensioenen veel lager zijn. Maar hoe weten we of we op de goede weg zijn? Aan de ene kant zijn er alle pensioenen die we nu en in de toekomst moeten betalen. Aan de andere kant hebben we ons vermogen. Hoe goed wij ervoor staan, zie je aan de verhouding tussen deze twee. Dit is de dekkingsgraad. Is deze 100%, dan hebben wij precies genoeg vermogen in huis.
Buffer
Van de wet moet een pensioenfonds een buffer van rond de 5 procent hebben. Zo kan het tegenvallers opvangen. Onze dekkingsgraad moet daarom minimaal 104,4% zijn. Is deze lager, dan moeten wij een herstelplan schrijven voor De Nederlandsche Bank (DNB). Gaat het na een periode nog niet beter, dan vragen wij de werkgever om bij te betalen. Dit geldt alleen voor de Basis Module.
Soorten
Er zijn verschillende soorten dekkingsgraden.
- Actuele dekkingsgraad is een momentopname;
- Beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden van de afgelopen 12 maanden;
- Minimaal vereiste dekkingsgraad is minimaal vereist door DNB;
- Vereiste dekkingsgraad is minimaal vereist door DNB, op basis van ons beleggingsbeleid.
In beeld
De beleidsdekkingsgraad per 31 juli 2024 is 130,1%.