Pensioen aanvragen

In de pensioenregeling van Abbott houden we er tijdens de opbouw van je pensioen rekening mee dat je ouderdomspensioen op je 68e ingaat. Dit is de pensioenrichtleeftijd. Zes maanden voordat je 68 wordt krijg je van ons bericht over je pensionering. Begint je AOW voordat je 68 wordt, dan krijg je zes maanden voor je AOW-leeftijd bericht van ons.

In de pensioenregeling van Abbott bouw je een pensioenkapitaal op. Als je met pensioen gaat, dan koop je hiermee een pensioenuitkering aan. Deze krijg je zolang je leeft. Je kunt je pensioen zoveel mogelijk aanpassen aan jouw wensen;  

  • Je kunt eerder of later met pensioen gaan, dit kan tussen je 60ste en je 70ste
  • Of je kunt deels met pensioen gaan een deels blijven werken. 

Aankoop van pensioen 

De pensioenuitkering koop je aan bij een externe verzekeraar. Zes maanden voordat je 68 wordt of voordat je AOW ingaat krijg je hier bericht over.

Keuzes bij de aankoop 

  • Je kunt kiezen voor een vaste of een variabele uitkering. Lees hier meer
  • De standaard verhouding tussen ouderdomspensioen, partnerpensioen en wezenpensioen is hierbij 100:70:14. Hier kun je in overleg met je partner een andere afspraak over maken, binnen de regels van de Belastingdienst en de voorwaarden van de externe verzekeraar.
  • Je kunt, als dit mogelijk is binnen de voorwaarden van de externe verzekeraar, kiezen voor tijdelijk een hoger pensioen en dan een lager pensioen. Of andersom. 

Pensioen dat je tot en met 29 juni 2023 opbouwde 

Werkte je voor 30 juni 2023 ook al voor Abbott? Dan heb je waarschijnlijk ook pensioen staan in de oude Basis Module. In deze regeling houden we er rekening mee dat je ouderdomspensioen op je 68e ingaat. Dit is de pensioenrichtleeftijd. Als je dan met pensioen wilt gaan, dan hoef je niets te doen. Met de volgende keuzes kun je dit pensioen aanpassen aan jouw situatie.

Eerder of later met pensioen
Eerst een hoger, dan een lager pensioen of andersom
Deels met pensioen gaan
Pensioen ruilen voor meer partnerpensioen of andersom

Lees meer in het pensioenreglement van de Basis Module.

Als je AOW eerder ingaat 

Naast je pensioen bij Abbott krijg je AOW van de overheid. Wanneer je dit krijgt, hangt af van je geboortedatum. Op www.svb.nl zie je wanneer jij waarschijnlijk AOW krijgt. Het kan zijn dat je eerder AOW krijgt dan dat je pensioen van Abbott start. Dan krijg je ongeveer 6 maanden voordat je AOW begint een brief van ons. In die brief staat wanneer je AOW krijgt en wanneer daarna je Abbott pensioen begint. Ook zie je hoeveel pensioen je krijgt. En hoeveel pensioen je zou kunnen krijgen als je je pensioen tegelijk laat ingaan met je AOW-uitkering. Wil je dit, dan geef je dit aan op het formulier dat je samen met de brief kreeg. Wil je dit niet, dan krijg je van ons ongeveer 6 maanden voor je 68e weer een brief om je pensioen in te laten gaan.