Beleggingskeuze

Bij dit pensioen zit je zelf aan het stuur. Je kiest zelf hoeveel risico je wilt en kunt nemen voor de opbouw van je kapitaal. Dit regel je zelf via de online omgeving van Goldman Sachs. Dit kan een offensief, neutraal of defensief risicoprofiel zijn. Op basis hiervan maak je de keuze hoe je jouw pensioenkapitaal belegt. Je hebt de volgende keuzes:

Life-Cycle beleggen: beleggen volgens je leeftijd

Je leeftijd is leidend voor deze beleggingen. Hoe langer je de tijd hebt om een kapitaal op te bouwen, hoe meer risico je namelijk kunt nemen. Je hebt dan nog meer tijd om verliezen goed te maken. Ben je nog jong, dan belegt Goldman Sachs je kapitaal met meer risico, bijvoorbeeld in aandelen. Ben je ouder, dan belegt Goldman Sachs voor jou steeds meer in beleggingen met minder risico, bijvoorbeeld obligaties. In deze mixen zit standaard een beveiliging tegen een rentedaling in de periode dat je met pensioen gaat. Een rentedaling in die periode zou je namelijk een flink lager pensioen opleveren.

Eigen Verdeling & Sparen

Hier kies je zelf hoe je je inleg verdeelt over de beleggingsfondsen of dat je een deel ervan spaart. Kies je ervoor om een deel te sparen, dan loop je daarover geen beleggingsrisico. Je rendement zal meestal wel lager zijn dan met beleggen.

Goed om te weten
Sparen bij Mijn Pensioen valt niet onder het depositogarantiestelsel. Gaat de bank waar de rekening gehouden wordt failliet, dan bestaat er een kans dat je het gespaarde saldo verliest.

Doorbeleggen: variabel pensioen

Je kunt doorbeleggen nadat je met pensioen bent gegaan. Dan blijft jouw pensioenkapitaal belegd. Je uitkering is daarom variabel. Het voordeel hiervan is dat je, ook na je pensioendatum, nog kan profiteren van gemaakte beleggingsrendementen. Dit levert je waarschijnlijk méér pensioen op, maar het kan ook minder zijn. De Life-Cycle mix doorbeleggen is speciaal ontworpen voor deze keuze.

Kies je niet voor doorbeleggen, dan krijg je een vast pensioen. Goldman Sachs stuurt je 15 jaar voordat je met pensioen gaat een brief hierover. Maak je geen keuze, dan blijft alles staan zoals het nu is. Na 5 jaar krijg je van ons een herinnering dat je deze keuze nog kunt aanpassen.

Zo werkt het

  1. Log in op je persoonlijke omgeving bij Goldman Sachs. De gegevens krijg je per brief van hen.
  2. Vul de vragenlijst in om je risicoprofiel te bepalen.
  3. Kies daarna hoe jij wilt dat je kapitaal belegd wordt.
  4. Kijk elk jaar opnieuw of deze keuze nog bij jouw situatie past.

Als je geen keuze maakt

Log je niet in en maak je geen keuze, dan belegt Goldman Sachs je premies automatisch in de standaardoptie: de neutrale Life-Cycle Mix die past bij jouw leeftijd.


pensioen 123