Beleggingskeuze

Als je pensioen opbouwde in de Beschikbare Premie Module werden de premies die Abbott en jij betalen door Goldman Sachs belegd. Dat verliep via het LifeCycle principe. Dat houdt in dat het risico in de beleggingsportefeuille wordt afgebouwd naarmate je dichter bij je pensioendatum komt. Als je nog jong bent, kun je meer risico nemen omdat er bij eventuele tegenvallers nog voldoende hersteltijd is. Meer risico kan betekenen dat je mogelijkerwijs ook een kans op een hoger rendement hebt. Als je ouder bent, kun je je minder risico veroorloven omdat de tijd tot je pensioen (de hersteltijd) nog maar kort is. Dan wil je vooral je opgebouwde kapitaal veiligstellen. 

Deze informatie gaat over het pensioen dat je bij Abbott opbouwde tot en met uiterlijk 29 juni 2023. In deze pensioenregeling bouw je geen pensioen meer op. Bekijk hier informatie over de huidige pensioenregeling van Abbott en de bijbehorende beleggingskeuzes.

Belangrijk dat je je risicoprofiel bepaalt

De premies die Abbott en jij betaalden voor je deelname aan de Beschikbare Premie Module werden belegd op jouw persoonlijke pensioenrekening bij Goldman Sachs. Je hebt inloggegevens voor deze pensioenrekening ontvangen. Via deze rekening kun je zelf verschillende beleggingskeuzes maken. Het is belangrijk dat je goed geïnformeerd bent over de mogelijkheden van de beleggingskeuzes. SPAN vindt het namelijk belangrijk dat je weet wat beleggen voor je pensioen inhoudt, welke risico’s je daarbij loopt en hoe je een portefeuille met beleggingen kunt samenstellen die past bij jouw risicoprofiel. Daarom is er een aantal korte video’s te vinden op de website die je informeren over deze onderdelen. Voordat je je risicoprofiel bepaalt of een keuze maakt voor een andere beleggingswijze, dien je eerst deze video’s te bekijken.

Als je niet inlogde op je pensioenrekening en niet je risicoprofiel bepaalde, werden je premies automatisch voor je belegd in de standaardoptie die het bestuur van SPAN voor de deelnemers heeft gekozen: Neutrale Life-Cycle Mix. 

De standaard beleggingswijze was de LifeCycle Mix. Hierbij hoefde je zelf niets te doen, je premies werden voor je belegd. Naarmate je pensioendatum dichterbij komt, werd het risico automatisch afgebouwd. Als je niet zelf je risicoprofiel bepaalde op de website, dan beleg je volgens het default Neutrale risicoprofiel.

Als je niet wenste te beleggen in de standaard LifeCycle Mix, dan kon je kiezen voor Eigen Verdeling & Sparen. Hierbij werd jouw premie door Goldman Sachs belegd volgens de door jou aangegeven verdeelsleutel in de fondsen die jij hebt geselecteerd uit het beschikbare aanbod op de website.

Vanaf 15 jaar voor je pensioendatum kon je aangeven of je wilt doorbeleggen na je pensionering. Deze variant is speciaal ontwikkeld voor deelnemers die van plan waren bij hun pensionering te gaan kiezen voor een variabele uitkering. Zij blijven dus na hun pensionering doorbeleggen. Daardoor wordt het risico minder geleidelijk afgebouwd dan in de standaard LifeCycle Mix.

Rendementen

De rendementen van je beleggingen in de Beschikbare Premie Module, de inmiddels gesloten Vrijwillige Bijspaar Module en de vrijwillige Netto Pensioenregeling zijn afhankelijk van de door jou gemaakte beleggingskeuzes. De overgrote meerderheid van de deelnemers aan deze modules neemt deel aan de Neutrale Life-Cycle Mix, die het bestuur als standaardoptie heeft gekozen. Het bestuur heeft gekozen voor deze neutrale mix als default omdat veel deelnemers niet inloggen op hun persoonlijke pensioenrekening. Het gemiddeld rendement van de Neutrale Life-Cycle Mix over de afgelopen vijf jaar was als volgt:

JaarGemiddeld rendement
20218,3%
202011,3%
201917,6%
2018-2,3%
20172,9%


Bovengenoemde percentages zijn het gemiddelde van de rendementen van alle deelnemers aan de Neutrale Life-Cycle Mix. De rendementen per leeftijdscohort verschillen omdat het risicoprofiel anders is. Een jonge deelnemer heeft een hoger risicoprofiel dan een oudere deelnemer. Meer informatie over de beleggingsresultaten vind je in de jaarverslagen.


Je pensioenregeling tot en met 29 juni 2023