Beschikbare premie module

Als je meer verdiende dan de salarisgrens voor de Basis Module bouwde je voor je salaris boven die grens tot aan een jaarsalaris van € 128.810 (per 1 april 2023) pensioen op in de Beschikbare Premie Module. Hierbij bouwde je een pensioenkapitaal op via premies die jij en je werkgever betaalden. De hoogte van de premies was afhankelijk van je leeftijd. Voor dit deel van je pensioen had je een eigen pensioenbeleggingsrekening.

Deze informatie gaat over het pensioen dat je bij Abbott opbouwde tot en met uiterlijk 29 juni 2023. In deze pensioenregeling bouw je geen pensioen meer op. Bekijk hier informatie over de huidige pensioenregeling van Abbott.

Let op: Bouwde je ook pensioen op in deze regeling? En ben je nog in dienst bij Abbott? Dan gaan alle premies voor je pensioen in de nieuwe Beschikbare premieregeling nu naar dezelfde persoonlijke pensioenbeleggingsrekening die je al had bij Goldman Sachs.

De premies voor de oude Beschikbare Premie Module werden voor je belegd en vormen op je pensioendatum een pensioenkapitaal. Daarmee koop je bij een externe verzekeraar een periodieke uitkering aan. De rentestand bij het omzetten van je kapitaal in een uitkering is belangrijk. Hoe hoger de rente, hoe meer pensioen je voor je kapitaal kunt kopen. Afhankelijk van wat de verzekeraars aanbieden, kun je kiezen tussen een vaste en een variabele uitkering en soms een combinatie van de twee. Bij een variabele uitkering blijf je doorbeleggen. Je uitkering beweegt dan mee met de behaalde beleggingsrendementen.

Wij beleggen het geld dat op je pensioenbeleggingsrekening staat. Ben je bijna 68? Dan kun je weinig risico lopen met je pensioen. Wij beleggen daarom steeds minder risicovol als je pensioendatum dichterbij komt. Dit noemen wij beleggen volgens het life-cycle principe. Als je al weet dat je waarschijnlijk later wilt kiezen voor een variabele uitkering, kun je kiezen voor de beleggingsmix ‘Doorbeleggen’, waarbij het risico nog geleidelijker wordt teruggebracht. Wilde je andere keuzes maken wat je beleggingen betreft, dan waren daarvoor binnen onze Beschikbare Premie Module verschillende mogelijkheden.

Als je meer verdiende dan € 128.810 (bedrag 2023) per jaar, telde je inkomen boven die grens niet meer voor je pensioenopbouw. Wel kon je er dan voor kiezen om vrijwillig in een beschikbare premieregeling, de Netto Pensioenregeling, te sparen voor je pensioen van je nettosalaris.

Voor meer informatie en een rekenvoorbeeld, kijk onder ouderdomspensioen.


Je pensioenregeling tot en met 29 juni 2023