Waardeoverdracht

Als je van baan verandert, dan verandert er ook iets voor je pensioen. Je kunt je pensioen laten staan bij je huidige pensioenfonds of je neemt het mee naar het fonds van je nieuwe werkgever. Het laatste is waardeoverdracht.

Bij waardeoverdracht neem je de waarde van het pensioen dat je bij je vorige werkgever opbouwde, mee naar je nieuwe pensioenregeling. Werkgevers en pensioenuitvoerders moeten hieraan meewerken.

Aanvragen

Wil je je pensioen meenemen naar je nieuwe werkgever, dan vraag je dit aan bij je nieuwe pensioenuitvoerder. Dit is het pensioenfonds of de verzekeraar waar je pensioen gaat opbouwen. Dit doe je als je bent begonnen bij je nieuwe werkgever.

Je ontvangt een voorstel met een berekening van de waarde van je ‘oude’ pensioen in de nieuwe pensioenregeling. Dan pas hoef je een besluit te nemen of je dit wilt of niet. Je partner moet het hier ook mee eens zijn.

Pensioen laten staan

Kies je ervoor om je pensioen niet mee te nemen, dan blijft het staan bij je vorige pensioenuitvoerder. Is dit Pensioenfonds Abbott, dan blijft je kapitaal op je beleggingsrekening staan. Het wordt nog steeds belegd volgens jouw keuze. Als je met pensioen gaat, koop je voor dit kapitaal een pensioen aan.

Laat je adviseren

Over het algemeen is het goed om na te denken over het meenemen van je pensioen. Je hebt dan al je pensioenen bij elkaar in een pot. Het loont dus om uit te zoeken of dit voor jouw situatie het beste is. Pensioenregelingen verschillen sterk van elkaar. Dat maakt het soms ingewikkeld om de gevolgen van je keuze te overzien. We raden je aan om hiervoor advies te vragen bij een financieel adviseur.

Pensioen meenemen naar je pensioen bij Abbott

Als je je pensioen wilt meenemen naar Stichting Pensioenfonds Abbott Nederland, vraag je dit bij ons pensioenfonds aan. Het aanvraagformulier download je via Mijn Pensioen.

Kleine pensioenen verhuizen automatisch mee

Een klein pensioen ter waarde van minder dan € 592,51 bruto per jaar (2024) gaat automatisch mee naar je nieuwe pensioenuitvoerder. Is het pensioen kleiner dan € 2 per jaar, dan vervalt het.

Meer informatie over waardeoverdracht vind je in het pensioenreglement.


pensioen 123