Pensioenkeuze ‘bedrag ineens’ misschien uitgesteld

Gaat u binnenkort met pensioen? Normaal gesproken sturen we deelnemers zes maanden voordat zij de AOW-leeftijd bereiken een brief over hun naderende pensionering. We geven dan een overzicht van alle keuzes die er zijn. Omdat nu niet helder is of het bedrag ineens daarbij hoort, versturen wij de brief later. Dan kunnen we alle keuzes opnemen die van toepassing zijn. Uw pensioen kan dan nog steeds per 1 januari 2023 ingaan.

‘Bedrag ineens’ betekent dat u, als u met pensioen gaat, een deel van uw pensioen (maximaal 10%) gelijk kunt opnemen en uitgeven. Extra geld is natuurlijk altijd goed nieuws. Maar u las het al in ons eerdere bericht: er zitten ook nadelen aan.

Let ook op de nadelen

Dit zijn de minder leuke gevolgen waar u rekening mee moet houden: het pensioen dat u de rest van uw leven elke maand van ons fonds krijgt wordt lager. Het bedrag dat u opneemt telt mee voor de belasting en wordt opgeteld bij uw inkomen.

  1. u gaat hierdoor – in het kalenderjaar waarin u het bedrag ineens krijgt – meer belasting betalen
    • toeslagen die u in dat jaar krijgt (zoals huur- of zorgtoeslag) kunnen lager worden; misschien moet u zelfs iets terugbetalen
    • ook een uitkering kan lager worden
    • de zorgpremie die wordt ingehouden op uw pensioen wordt hoger
  2. als u een bedrag ineens opneemt, kunt u er niet meer voor kiezen om eerst tijdelijk een hoger (of lager) pensioen te ontvangen (‘hoog-laag’/’laag-hoog’)

Weeg voor- en nadelen goed af

Een deel van uw pensioen opnemen heeft dus voor- en nadelen. Kijk daar goed naar vóórdat u een keuze maakt. Maar het is en blijft uiteindelijk uw keuze.

Vragen?

We begrijpen het als u hierover vragen hebt. Met vragen over uw pensioen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag.


home