Wanneer kun je met pensioen gaan?

In Nederland leven mensen langer en werken we langer door. Er is een verschil tussen de leeftijd dat je pensioen gaat ontvangen en je AOW-leeftijd. Wij zetten het voor je op een rij.

In de pensioenregeling van Abbott houden we er tijdens de opbouw van je pensioen rekening mee dat het op je 68ste ingaat. Dit is de pensioenrichtleeftijd. Je kiest wel zelf wannéér je werkelijk met pensioen gaat: je kunt je pensioen eerder of later in laten gaan. Dit kan vanaf je 60ste tot uiterlijk je 70ste verjaardag.

AOW-leeftijd

Vanaf je AOW-leeftijd ontvang je een AOW-uitkering van de overheid. Deze leeftijd staat voor jou misschien nu nog niet vast. De overheid stelt vijf jaar van tevoren de AOW-leeftijd vast. Op www.svb.nl kun je zien wat nu je (verwachte) AOW-leeftijd is. In 2023 is de AOW-leeftijd 66 jaar en 10 maanden. Vanaf 2024 is dit 67 jaar en dit blijft zo tot en met 2027.

Wanneer kun je met pensioen?

Je pensioen en je AOW-uitkering gaan dus niet altijd op hetzelfde moment in. Dit betekent dat je dan tijdelijk een lager inkomen hebt. Je kunt dit opvangen door je pensioen geheel of gedeeltelijk ook op je AOW-leeftijd in te laten gaan.

Check hier je keuzemogelijkheden: Bijna met pensioen.