Beschikbare premie module

Als je meer verdient dan de salarisgrens voor de Basis Module bouw je voor je salaris boven die grens tot aan een jaarsalaris van € 128.810 (per 1 april 2023) pensioen op in de Beschikbare Premie Module. Hierbij bouw je een pensioenkapitaal op via premies die jij en je werkgever betalen. De hoogte van de premies is afhankelijk van je leeftijd.

Klik hier voor meer informatie over de hoogte van die premies. Die premies worden voor je belegd en vormen op je pensioendatum een pensioenkapitaal. Daarmee koop je bij een externe verzekeraar een periodieke uitkering aan. De rentestand bij het omzetten van je kapitaal in een uitkering is belangrijk. Hoe hoger de rente, hoe meer pensioen je voor je kapitaal kunt kopen. Afhankelijk van wat de verzekeraars aanbieden, kun je kiezen tussen een vaste en een variabele uitkering en soms een combinatie van de twee. Bij een variabele uitkering blijf je doorbeleggen. Je uitkering beweegt dan mee met de behaalde beleggingsrendementen.

Wij beleggen het geld dat op je pensioenbeleggingsrekening staat. Ben je bijna 68? Dan kun je weinig risico lopen met je pensioen. Wij beleggen daarom steeds minder risicovol als je pensioendatum dichterbij komt. Dit noemen wij beleggen volgens het life-cycle principe. Als je al weet dat je waarschijnlijk later wilt kiezen voor een variabele uitkering, kun je kiezen voor de beleggingsmix ‘Doorbeleggen’, waarbij het risico nog geleidelijker wordt teruggebracht. Wil je andere keuzes maken wat je beleggingen betreft, dan zijn daarvoor binnen onze Beschikbare Premie Module verschillende mogelijkheden. Klik hier voor meer informatie. 

Als je meer verdient dan € 128.810 (bedrag 2023) per jaar, telt je inkomen boven die grens niet meer voor je pensioenopbouw. Wel kun je er dan voor kiezen om vrijwillig in een beschikbare premieregeling, de Netto Pensioenregeling,  te sparen voor je pensioen van je nettosalaris.

Voor meer informatie en een rekenvoorbeeld, kijk onder ouderdomspensioen.


pensioen 123