Beschikbare Premie Module

Voor je brutojaarsalaris tussen € 76.390 en € 128.810 (april 2023) bouw je pensioen op in de Beschikbare Premie Module. Voor je salaris boven het laatste bedrag kun je vrijwillig pensioen opbouwen in de Netto Pensioenregeling. In de Beschikbare Premie Module is er een pensioen voor jezelf en een pensioen voor je partner en kinderen.

Pensioen voor jezelf

In deze module bouw je een kapitaal op. De premies worden belegd bij Goldman Sachs en je geeft zelf aan hoeveel risico je hierbij neemt. Als je straks met pensioen gaat, dan koop je met dit kapitaal bij een verzekeraar een pensioen aan. Dit is (bijvoorbeeld) een maandelijkse uitkering. Deze krijg je zolang je leeft. Hoeveel pensioen je uiteindelijk krijgt, staat nu dus nog niet vast. Dit hangt samen met de inleg, het beleggingsrendement en de rentetarieven op het moment dat je de uitkering koopt. Lees hier meer over de invloed van beleggingsrendementen en rentetarieven op je pensioen.

Pensioen voor je partner en/of kinderen

Als je met pensioen gaat, dan koop je een levenslang pensioen voor jezelf aan. Daar zit een partner- en wezenpensioen bij. De verhouding tussen het pensioen voor jezelf, je partner en je kinderen is standaard 100:70:14. Samen met je partner kun je een andere verdeling afspreken.

Als je overlijdt vóórdat je met pensioen gaat dan zijn het partner- en wezenpensioen geregeld via een verzekering. Dit geldt als je op dat moment in dienst bent bij Abbott. Hier zie je een rekenvoorbeeld van deze pensioenen.

Actief met je pensioen bezig zijn

Bij dit pensioen zit je zelf aan het stuur. Je kiest zelf hoeveel risico je wilt en kunt nemen voor de opbouw van je kapitaal. Een het is mogelijk om door te beleggen nadat je met pensioen bent gegaan. Het is dus belangrijk dat je je beleggingskeuze doorgeeft. En kijk minimaal één keer per jaar of je keuze nog bij je past. Lees hier meer over je beleggingskeuzes.

Premie

Abbott en jij leggen geld in om je pensioen op te bouwen. Jij betaalt 4,1% van het deel van je salaris waarover je pensioen opbouwt. De premie die Abbott voor je betaalt, hangt af van je leeftijd. Bekijk hier de premietabel.

Kosten

Beleggingsfondsen berekenen kosten voor het beheren van de fondsen. Deze kosten zijn grotendeels al verwerkt in de koers van de fondsen. Abbott betaalt de kosten voor de uitvoering van de Beschikbare Premie Module door Goldman Sachs. Meer informatie over de kosten vind je in de brochure van Goldman Sachs, op de pagina ‘downloads’.

Meer lezen of doen

Meer lezen over je Beleggingskeuzes
Beleggingskeuze doorgeven, bekijken of aanpassen in je persoonlijke omgeving
Meer lezen: Hoeveel pensioen heb je nodig?
Bekijk de brochure